Lokale praktijkvoorbeelden

Goed voorbeeld doet goed volgen. Ideeën die ingediend zijn en tot uitvoer zijn gekomen dankzij het lokale Sportakkoord, krijgen hier een plek.

Laat je inspireren tot nieuwe ideeën.

Zwem4Daagse Breezand

Van 16 t/m19 september organiseerde Zwembad Den Krieck de Zwem4daagse in Breezand. Voor de Zwem4daagse hebben de KNZB en Maarten van der Weijden Foundation de handen ineengeslagen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Zwembad Den Krieck was één van de locaties waar geld kon worden ingezameld en ze mochten zondag 19 september de Zwem4Daagse afsluiten samen met Maarten van der Weijden. Om van 19 september een feestelijke dag te maken
heeft Zwem- en Triathlonvereniging Oude Veer verschillende
activiteiten georganiseerd in en buiten het zwembad met behulp
van het Sportakkoord en i.s.m Team Sportservice. De vereniging
zorgde er ook voor dat Maarten van der Weijden op de fiets werd
opgehaald in Den Helder om vervolgens naar Breezand te fietsen.
Hiermee heeft de Zwem- en Triathlonvereniging Oude Veer
uiteindelijk € 2.300 opgehaald en in totaal is met deze
Zwem4Daagse € 4.283 voor Maarten vander Weijden Foundation
opgehaald. 

SSWW zet eerste Doortraproute uit in Wieringermeer

Waar kun je veilig, ontspannen en leuk fietsen? Dat wil stichting Sport en Welzijn Wieringermeer onderzoeken. Daarom zoekt ze fietsers die de allernieuwste Doortraproute willen testen en beoordelen. Download de route, stap op de pedalen en laat weten wat je ervan vindt.

Dit is de link naar de Doortraproute Wieringermeer. Een route door de Wieringermeer die vier dorpen met elkaar verbindt: Wieringerwerf, Middenmeer, Kreileroord en Slootdorp. 

Je kunt kiezen voor een route van ongeveer 25 kilometer en eentje van 40 kilometer. Allebei mooi, groen, met weinig obstakels en redelijk veilige fietspadkruisingen. We zijn benieuwd wat je van deze route vindt? Na afloop vragen we je dit beoordelingsformulier in te vullen: Doortrappen Enquête. 

Bootcamp on Water voor team van zwembad De Terp

De cursus Bootcamp on Water leidde tot veel hilariteit bij het team van zwembad De Terp, dat deze workshop volgde. Het was maandag 7 en dinsdag 8 juni voor iedereen een uitdaging om op de mat te blijven staan.

De deelnemers konden dankzij de subsidie van het lokaal Sportakkoord Hollands Kroon meedoen aan de cursussen.

Het materiaal, waaronder de matten, schafte De Terp via subsidie van de Hollands Kroonse Uitdaging aan. "Top hoe we deze activiteit dankzij deze twee subsidiekanalen in de markt konden zetten. De doelgroep vanaf 16 jaar is heel enthousiast gezien het feit dat de eerste avond meteen volgeboekt was", meldde het team in een mail. 

SSWW De Terp Bootcamp on Water juni 2021.jpg

Feestelijke opening beweegpark Move't Kreileroord

Team Sportservice, Sports2play en Team el Jackson hebben 29 mei gezorgd voor een feestelijke opening van multifunctioneel beweegpark Move't in Kreileroord. Op de dag waren er tal van beweegactiviteiten. Zo kon de jeugd meedoen aan een straatvoetbalclinic en Fit en Fun-beweegactiviteiten. Daarnaast trapten de aanwezigen hun eigen smoothie bij elkaar op de smoothiebike. 

Meer leden, buitenrijden in winter dankzij verlichting en springbalken voor alle lessen bij Wironruiters

De Wironruiters is al ruim 100 jaar een begrip op Wieringen. Maar ze kampte met ledenterugloop, zwaar financieel weer en verouderd materiaal. Na zware jaren kan de vereniging nu weer hoopvol vooruitkijken. Met budget uit het lokale Sportakkoord heeft de club buitenverlichting kunnen aanleggen rondom de rijbak en nieuwe springbalken en hindernissen kunnen bekostigen.

Voorzitter Linda Koning: “Met de nieuwe leden die we nu hebben, waaronder springruiters, kriebelt het ook om weer eens een officiële springwedstrijd te organiseren. Dit hebben wij jaren niet meer gedaan vanwege de terugloop van leden. Nu is dat hersteld. De nieuwe springbalken worden trouwens niet alleen voor springlessen gebruikt, maar ook bij alternatieve trainingen als balkjestrainingen, waar wij veel animo voor hebben. En tijdens de jeugdlessen wordt ze veel gebruikt om overheen of tussendoor te rijden.” (Foto's: Diana Breed)

Wironruiters Diana Breed 2021
Wironruiters Diana Breed 2021-1
Wironruiters 2021
Wironruiters 2021 Jessica

Lopend meer Bewegen bij av Dokev

Atletiekvereniging Dokev in Anna Paulowna geeft wandel- en looptrainingen waar iedereen aan mee kan doen. De trainingen zijn op dinsdag- en vrijdagavond en soms is er een extra training in het weekend. Fysiotherapeut en looptrainer Bianca Huiberts is hierbij aanwezig. Zo wordt er op een verantwoorde manier gewerkt aan een actievere levensstijl. Op dit moment doen er 35 deelnemers mee. "En we verwachten na de zomer nog zeker tien extra. 

 

De Lopend meer Bewegen-training is voor mensen van alle leeftijden die graag een steuntje in de rug hebben in het rustig opbouwen van de training. Voor die mensen die houden van een gevarieerde looptraining. Al wandelend bewegen, is een mooie start. Een dribbel maken kan daarbij dan weer een uitdaging zijn. Kijken of je wat meer kunt. Ook werken de trainers aan kracht, balans en behendigheid. Dat maakt de training erg gevarieerd.

Dit nieuwe initiatief is mede tot stand gekomen door een stimuleringsbudget vanuit het Sportakkoord: materialen en de trainers opleiden. 

Een handige atleet heeft een mooi rek gemaakt zodat de houten balanstollen en stokken veilig en droog opgeborgen kunnen worden. Met een trainingsklok en weerstandsbanden kunnen de trainingsgroepen beter gecoördineerd naast elkaar trainen zodat de (assistent)trainers hun handen vrij hebben om de sporters te begeleiden.

Dokev%20strandtraining_edited.jpg
Lopend meer bewegen in AP.jpg

Professionele training CV Wieringermeer met Smartgoals

Na een leerzame demo van Remy Kluvers van Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon heeft CV Wieringermeer een financiële ondersteuning gekregen vanuit het Sportakkoord Hollands Kroon. Met deze financiële ondersteuning kon de club Smartgoals kopen. 

Smartgoals is een interactieve trainingsmethode die door veel profclubs en ook jeugdteams van het Nederlands Elftal worden gebruikt. Met een app worden pionnen met lichten bestuurd. Er wordt getraind op reactiesnelheid, veldoverzicht/inzicht en nauwkeurigheid. Hiermee stuurt de trainer de voetballers op afstand. Op een zeer leuke wijze worden de spelers beter. Bij de demo zagen we gelijk al dat de jeugd geprikkeld wordt door deze manier van oefenen en dat het aansluit bij gamen. Door de interactie blijven de spelers langer  geconcentreerd en langer gemotiveerd om de lichten te ‘verslaan’.

 

Ben je geen lid van CV Wieringermeer, maar wel geïnteresseerd in deze trainingsmethode? Wil je op een leuke, uitdagende manier je voetbalkwaliteiten verbeteren? Stuur een e-mail naar jeugdcommissie@cvwieringermeer.nl.

Smartgoals CV W'meer.png

Streetkings bij vv Succes

Zondag 28 maart werd bij voetbalvereniging Succes de zomertijdclinic gehouden. Een gelegenheid om iets bijzonders te doen ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met ondersteuning van het Sportakkoord was het mogelijk om een clinic van Streetkings te organiseren. Streetkings houdt zich bezig met straatvoetbal en het doorgeven van de passie voor straatvoetbal. De captain van Streetkings is Edward van Gils. Behalve aanvoerder van zijn eigen straatvoetbalteam is hij ook aanvoerder van het straatvoetbalteam van voetballegende Ronaldinho (Ronaldinho Globe Street Team). De trainers waren al vroeg bij Succes om een trainingsparcours uit te zetten. Nadat de deelnemers dit uitdagende parcours hadden doorlopen, was er een afsluitende partij tegen de trainers zelf (alles conform de coronaregels). Tijdens deze partij vlogen de panna’s en andere tricks je om de oren.

Streetking vv Succes 2021.jpg

Wandelgroep in Wieringerwerf

AVW en VIDO hebben een wandeluurtje op donderdagochtend opgezet in Wieringerwerf. AV Wieringermeer heeft daarvoor een stimuleringsbudget ontvangen vanuit het Sportakkoord om de wandelactiviteit te promoten. De doelgroep is 50+ en de deelnemers gaan op pad onder begeleiding van een wandeltrainer. Daarna drinken ze nog een kopje koffie. 

Oprichting sportadviesraad 

Een groep vrijwilligers (sportbestuurders vanuit de Wieringermeer, Nieuwe Niedorp, Wieringen en Anna Paulowna) is druk bezig met de realisatie van een sportadviesraad in de gemeente Hollands Kroon. De groep is onder leiding van Cees Kooy, procesbegeleider namens het NOC*NSF, aan de slag gegaan met het onderzoeken welke actuele onderwerpen in de (lokale) sportsector er spelen en daarnaast is er bekeken welke kansen de groep ziet om sport en vitaliteit in de gemeente te versterken.

Naast aandacht voor kwalitatieve sportaccommodaties en talentontwikkeling is ook een verbeterd contact met de gemeente over sportzaken noodzakelijk. En het uitwerken en uitschrijven van gemeentelijk sportbeleid (met draagvlak onder de inwoners) is een belangrijk speerpunt voor de sportadviesraad. Er heeft inmiddels een kennismakingsgesprek plaatsgehad met de gemeente. 

Rabobank Kop van Noord-Holland heeft aangegeven het traject financieel te ondersteunen. 

En in de komende maanden gaat de groep aan het werk om tot officiële oprichting van de sportadviesraad te komen. Alles bij elkaar een spannend, soms onwennig proces, maar vooral met veel passie en de wil om samen te werken. Want optimaal en met plezier sporten in Hollands Kroon, dát is waar de nieuwe sportadviesraad zich graag voor inzet!

Reanimatie- en AED-cursus in de Wieringermeer

In januari en februari 2020 heeft er een reanimatie/AED-cursus plaatsgevonden, georganiseerd door stichting Sport en Welzijn Wieringermeer, in samenwerking met CVW Slootdorp (gastlocatie) en EHBO Wieringermeer (organisatie cursus).

Dit op verzoek van een aantal verenigingen in de Wieringermeer, om met een klein gezelschap of zelfs individueel deel te kunnen nemen aan een basis- of herhalingscursus.

Het aantal aanmeldingen was dermate groot dat de deelnemers over 2 avonden moesten worden verdeeld. Aan deze cursus hebben de volgende verenigingen deelgenomen: CVW Slootdorp, DWOW handbal, gymvereniging Advendo, tennis TC De Maaier, korfbal VIDO, Schietverenigingen Wieringermeer en Zwembad De Terp. Het blijkt een succes te zijn en komt op de jaarkalender!

Reanimatie AED in Wieringermeer
Reanimatie AED in Wieringermeer (2)
flyer AED 20200120
De Venne breidt mtb-route uit

Triathlonvereniging De Venne heeft de stap gezet. Een eerste toegekend stimulerlingsbedrag uit het Sportakkoord zette aan tot verder inzamelen. Niet alleen harde euro's, ook materialen kan de vereniging gebruiken voor uitbreiding op Wierholt. De Venne wil de mtb-route uitbreiden.

Deze boot vol hardhouten planken (zie foto) komt van een damwand die in de kanalen heeft gestaan. De schouders worden eronder gezet door de leden en zoals Gerard Wit zegt: "Ook al is het veel werk, de lage kosten blijven laag en... we dragen ons steentje bij aan duurzaamheid."

Verder heeft de vereniging het voor elkaar gekregen dat ze de bodemverhardingskorrels die bij de windmolenbouw gebruikt is, kan hergebruiken als verharding van het basispad. Een loonbedrijf heeft bovendien aangeboden grond te doneren wanneer die over is op bouwlocaties.

TV de Venne praktijkvb.jpg